foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija – tai kokybiško ugdymo ir ugdymosi, moderni, nuolat tobulėjanti švietimo institucija, padedanti jaunam žmogui, įkvepianti visą bendruomenę sėkmingai veikti besikeičiančioje ir nuolat besimokančioje visuomenėje. Pagrindinė vertybė – žmogus. Tolimesnis sėkmės laidas bendravimas ir bendradarbiavimas, vienų geranoriška pagalba kitiems, saugi aplinka visiems.

Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija

Vydūno g. 15, Jurbarkas tel. (8 447) 72 561 el.paštas rastine@jurbarkogimnazija.lt

,,Antano Giedraičio - Giedriaus gimnazijos Erasmus+ grupė įsitikinusi - Pasaulio ateitis – jaunimo rankose"

 

   Jurbarko Antano Giedraičio – Giedriaus gimnazijos ,,Erasmus+“ projekto - „Eurotopia - Building a better future by developing an eco - friendly lifestyle“ ( „Eurotopija- geresnės ateities kūrimas plėtojant ekologišką gyvenimo būdą“) komanda sėkmingai tęsia prasmingą veiklą.

   Komandos nariai supranta, kad šiuo metu pasaulyje yra susidariusi ekologinės krizės situacija – klimato kaita, vandens išteklių tarša plastiku ir pramonės atliekomis, oro tarša išmetamomis automobilių dujomis bei netvarios energetikos atliekomis. Su šiais padariniais susiduria, apie juos girdi, skaito, mato vis daugiau paaugliško amžiaus jaunuolių, todėl ir tikėtina kyla natūralus poreikis kažko imtis. Ryškiausias klimato judėjimo veidas – paauglė Greta Thunberg.

   Vis daugiau įvairių amžiaus grupių paauglių šiandien supranta, kad suaugę turės mokytis gyventi ir prisitaikyti prie labiau užteršto oro, nepastovių ir ekstremalių oro sąlygų. Viso pasaulio mastu kyla jaunų žmonių susirūpinimas dėl savo ir planetos ateities.

   Egzistuoja įvairūs moksliniai požiūriai, ką gi tiksliai reikėtų integruoti į ugdymo sistemą. Vieni specialistai akcentuoja socialinių normų apie aplinkai draugišką elgesį svarbą. Vienas iš būdų panaudoti socialines normas elgesio pokyčiui yra asmeniškai demonstruoti aplinkai draugišką elgesį. Kiti specialistai teigia, kad mokykloje reikia sukurti tinkamą infrastruktūrą aplinkai palankiam elgesiui pasireikšti.

   Pasaulio mokslininkai teigia, kad ilgalaikis vidutinės planetos temperatūros kilimas turi būti apribotas ties 1,5 laipsnio Celsijaus riba, palyginti su iki pramonės revoliucijos fiksuota temperatūra, kad būtų galima išvengti tolesnio šiltėjimo ir katastrofiškų padarinių.

   Faktai bylojai apie tai, kad į atmosferą išmetamų šiltnamio dujų kiekis siekia visų laikų rekordus. Pavojingos dujos prisideda prie gamtos stichijų – nuo karščio bangų iki stiprių uraganų ir siaučiančių miškų gaisrų.

   Gimnazijos ,,Erasmus+" komanda vyko į savo antrą kelionę, į Mittersil gimnaziją Austrijoje. Šį kartą visos projekte dalyvaujančios mokyklos (Austrija, Italija, Vokietija, Suomija, Lietuva) pristatė ekologines savo rajono ar šalies problemas.

   Savo filmu apie Nemuno taršą Jurbarko Antano Giedraičio – Giedriaus gimnazijos ,,Erasmus+“ komanda transliuoja žinutę, kad upių vandens tarša vis dar lieka didele Lietuvos ekologine problema, apie kurią kalbama per mažai.

   Susitikimo metu Austrijoje visos šalys pristatė savo namų darbus, diskutavo apie ekologines problemas, kėlė klausimus, ieškojo atsakymų.

 Mūsų komanda: Eisvinas Kuliešius, Haroldas Kuliešius, Aiste Dirdaitė, Armanda Sadauskaitė, Austėja Balčytytė, Eglė Žabarauskaitė, gimnazijos direktorės pavaduotoja Jolanta Gudelienė ir Erasmus+ grupės koordinatorė Asta Akutaitienė.

   Lietuvoje į švietimo procesą būtina dar aktyviau įtraukti aplinkosauginių vertybių ugdymą, kad augtų aplinkai draugiškų ir sveiką gyvenimo būdą besirenkančių piliečių skaičius.

   Todėl mūsų Erasmus+ komanda teigia, kad pasaulio ateitis – jaunimo rankose.

Projekto narė direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolanta Gudelienė

2024 Visos teisės saugomos Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija