foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija – tai kokybiško ugdymo ir ugdymosi, moderni, nuolat tobulėjanti švietimo institucija, padedanti jaunam žmogui, įkvepianti visą bendruomenę sėkmingai veikti besikeičiančioje ir nuolat besimokančioje visuomenėje. Pagrindinė vertybė – žmogus. Tolimesnis sėkmės laidas bendravimas ir bendradarbiavimas, vienų geranoriška pagalba kitiems, saugi aplinka visiems.

Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija

Vydūno g. 15, Jurbarkas tel. (8 447) 72 561 el.paštas rastine@jurbarkogimnazija.lt

Netradicinė biologijos pamoka su Biologų sandraugos komanda

   Kovo 2 dieną Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijoje vyko netradicinė biologijos pamoka, kurią organizavo biologijos mokytoja Janina Ašutaitytė ir 3a klasės mokinė Viktorija Rainytė. Viktorijos kvietimu šeštadienį mūsų gimnazijoje lankėsi Biologų Sandraugos komanda. Biologų sandrauga (BioSa) – nekomercinis projektas, pagrįstas smalsių ir motyvuotų mokinių bei gausios projektą kuruojančių atsidavusių studentų komandos bendradarbiavimu. Čia nuotoliniu būdu mokomasi biologijos. BioSoje biologijos mokosi ir Viktorija. BioSa kuruoja savanoriai biomokslų studijų programų studentai, patys dažniausiai buvę BioSa nariai. Taigi šie šaunūs studentai, du iš jų jau dirbantys mokytojais, lankėsi mūsų gimnazijoje ir susitiko su geriausiais gimnazijos biologais.

   Užsiėmimų metu, mokiniai gilinosi į molekulinės biologijos dogmas, baltymų biosintezę, atvirkštinės transkripcijos mechanizmą, ląstelių genetinę informaciją, DNR sandarą ir replikaciją, bei kitus, daugeliui labai sudėtingai suprantamus, mūsų organizme vykstančius procesus. Šias temas aiškinęs pirmakursis, molekulinės biologijos studentas, sugebėjo papasakoti sudėtingus mokslinius reiškinius paprastai, suprantamais žodžiais, šiltai bendraudamas su mokiniais, kūrė labai jaukią atmosferą.

   Mokiniai susidomėję klausėsi biofiziko, dabar jau fizikos mokytojo, paskaitos apie kepenų sandaros lygius bei funkcijas, taip pat apie invazinį smegenų veiklos registravimą, smegenų jungtis. Informacija buvo pateikiama įdomiai ir išradingai, dažnai pajuokaujant. Nuolat užduodami klausimai privertė įsitraukti ir nuolat galvoti apie aiškinamą temą.

   Bet labiausiai visus sužavėjo penkto kurso medicinos studentės pranešimas „Embrionų genetinės modifikacijos“. Studentė kalbėjo apie labai prieštaringą, daug diskusijų sukėlusį Kinijos mokslininkų eksperimentą, kurio metu buvo redaguota dvynių embrionų genetinė medžiaga, pašalinant geną, kuris yra svarbus ŽIV jautrumui. Gimę kūdikiai yra atsparūs ŽIV, taip pat jiems būdingas greitesnis atsistatymas po smegenų pažeidimų, mažesnė insulto rizika, aukštesnis intelekto koeficientas. Savaime suprantama, kad šiame kontekste iškyla etiškumo klausimas. Kokių savybių modifikacijos yra etiškos? Kokie pavojai iškyla ilgalaikėje perspektyvoje? Kiek etiški biomedicininiai tyrimai su embrionais? Apie tai ir buvo diskutuojama su mūsų mokiniais. Moksleiviai išsakė daug minčių, pasvarstymų apie tai, kiek mokslas yra pažengęs ir, kokių perspektyvų galima tikėtis ateityje. Sudėjus žmogaus protą, vaizduotę bei sunkų darbą galima pasiekti fantastinio filmo scenarijų primenančius rezultatus. Tai nereali realybė.

   Mokiniai džiaugėsi turiningai praleistu šeštadieniu. Besidomintys biomokslų studijų programomis, turėjo galimybę su studentais aptarti ir būsimas jų studijas, daugiau sužinoti apie biomokslų, biomedicinos mokslų perspektyvą.

2024 Visos teisės saugomos Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija