foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija – tai kokybiško ugdymo ir ugdymosi, moderni, nuolat tobulėjanti švietimo institucija, padedanti jaunam žmogui, įkvepianti visą bendruomenę sėkmingai veikti besikeičiančioje ir nuolat besimokančioje visuomenėje. Pagrindinė vertybė – žmogus. Tolimesnis sėkmės laidas bendravimas ir bendradarbiavimas, vienų geranoriška pagalba kitiems, saugi aplinka visiems.

Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija

Vydūno g. 15, Jurbarkas tel. (8 447) 72 561 el.paštas rastine@jurbarkogimnazija.lt

Vaizdo konferencija su mokslininke Urte Neniškyte „Besimokančios smegenys“

  Spalio 6 dieną tiesiogiai internetu buvo transliuojama dviejų valandų vaizdo konferencija su VU Gamtos mokslų centro neuromokslininke, Kembridžo universiteto biochemijos mokslų daktare Urte Neniškyte. Mokslininkė  apžvelgė savo karjeros kelią, atliekamus tyrimus bei jų kontekstą VU Gyvybės mokslų centre. Jos moksliniai darbai susiję su neuronų ir imuninių ląstelių sąveika smegenyse. Mokslininkė tyrinėjo Alzheimerio ligos ląstelinius mechanizmus ir yra pirmųjų straipsnių apie fagocitozės proceso vaidmenį ląstelių žūtyje bendraautorė. Viena iš jos mokslinių ambicijų – suprasti mechanizmus, kurie lemia sunkias ligas, tokias kaip autizmo spektro sutrikimas ar šizofrenija, o tada kelti klausimą, kaip jų išvengti ar jas išgydyti. Urtės Neniškytės vadovaujama darbo grupė siekia nustatyti molekulinius smegenų tinklų genėjimo mechanizmus, kai smegenų imuninės ląstelės iš bręstančio neuronų tinklo pašalina nereikalingas jungtis ir taip sudaro sąlygas susiformuoti tinkamai smegenų struktūrai fizine ir funkcine prasme. Visiems buvo įdomu išgirsti, kad autizmo spektro sutrikimo atveju atsiranda pernelyg didelis jungčių skaičius tarp neuronų arba per mažas jungčių šalinamas tarp nervinių ląstelių. Šizofrenijos atveju, atvirkščiai, vyksta per daug intensyvus jungčių šalinimas tarp neuronų.

   Didelio klausytojų susidomėjimo sulaukė klausimai apie medžiagas gerinančias smegenų veiklą, apie tai, kaip mūsų smegenys mokosi, kas padeda mokytis, o kas trukdo.

 Džiaugiamės, kad turėjome galimybę susitikti ir pabendrauti su tarptautiniu mastu pripažinta mokslininke, dirbusia geriausiose Europos laboratorijose D. Britanijoje, Vokietijoje, Italijoje.

   Šį susitikimą Jurbarko rajono mokytojams ir mokiniams suorganizavo Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijos biologijos mokytoja Janina Ašutaitytė ir psichologė Loreta Tamošaitienė.

 

2024 Visos teisės saugomos Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija