foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija – tai kokybiško ugdymo ir ugdymosi, moderni, nuolat tobulėjanti švietimo institucija, padedanti jaunam žmogui, įkvepianti visą bendruomenę sėkmingai veikti besikeičiančioje ir nuolat besimokančioje visuomenėje. Pagrindinė vertybė – žmogus. Tolimesnis sėkmės laidas bendravimas ir bendradarbiavimas, vienų geranoriška pagalba kitiems, saugi aplinka visiems.

Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija

Vydūno g. 15, Jurbarkas tel. (8 447) 72 561 el.paštas rastine@jurbarkogimnazija.lt

Pažintinė išvyka į Molėtų astronomijos observatoriją

   Astronomija – mokslas, apimantis reiškinių, esančių už Žemės ir jos atmosferos, stebėjimą ir aiškinimą. Pirmosios astronomijos žinios pradėtos kaupti nuo seniausių laikų. Žmonės, sekdami Mėnulio fazes, išmoko matuoti laiką pagal žvaigždžių padėtį danguje, taip nustatydavo sėjos pradžią, nuspėdavo potvynius ar derliaus nuėmimo metą. Tačiau šis mokslas ne mažiau svarbus ir šiuolaikiniam žmogui. Astronomija mums padeda pažinti kosminę erdvę, plėtoti kosmonautiką, tirti mūsų planetą iš kosmoso, suprasti, kokią įtaką daro kosmose vykstantys reiškiniai Žemėje esančiai gyvybei.

   Gegužės 3 d. mes, nedidelė moksleivių grupė, lydima, edukacinės programos organizatoriaus, fizikos mokytojo eksperto Antano Kiniulio ir gimnazijos direktoriaus, vykome į Molėtus, kur artimiau susipažinome su atronomijos mokslu ir astronomų darbu.
   Pirmiausiai apsilankėme etnografinėje sodyboje – dangaus šviesulių stebykloje. Turėjome galimybę pamatyti atkurtą unikalią senovės dangaus šviesulių stebyklą-šventvietę, sodybos vedėjas Jonas Vaiškūnas papasakojo, kaip dangaus šviesulius stebėjo mūsų protėviai, išgirdome daug įdomių faktų apie jų pagonišką pasaulėžiūrą, astronomijos žinias bei apie senąjį lietuvių zodiaką.
   Vėliau aplankėme netoliese esantį Lietuvos etnokosmologijos muziejų. Išvydome visiškai neseniai pradėtą eksponuoti didžiausią Baltijos šalyse meteoritų kolekciją. Šioje kolekcijoje – daugiau nei trys dešimtys „dangiškųjų kūnų“ pavadinimų, tarp kurių ir originalios Mėnulio ir Marso uolienos, garsiausi geležiniai ir akmeniniai meteoritai, legendinio Žemaitkiemio aerolito, kritusio Ukmergės rajone (1933 m., vasario 2 d.) fragmentas. Be to, muziejuje įdomiai paruošti informaciniai stendai, kuriuose buvo galima sužinoti apie Mėnulio užkariavimą, lietuvių mokslininkų indėlį į visatos pažinimą ir pasiekimus astronautikoje, Molėtų observatorijos istoriją bei reikšmę.
   Apžiūrėję muziejaus eksponatus, aplankėme ir pačią Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų astronomijos observatoriją. Lektorius įdomiai papasakojo apie pasaulyje sklandančius mitus apie astronautų darbą, ateivius, priminė, kad nederėtų painioti astronomijos ir astrologijos, pamatėme didžiausią Šiaurės Europoje teleskopą, skirtą įvairiems moksliniams tyrimams. Sutemus, grįžome į Etnokosmologijos muziejų, kur mūsų laukė naktinė dangaus stebėjimo programa. Pro teleskopą stebėdami žvaigždes, ūkus ir kitas galaktikas, klausėmės paskaitos apie įvairius naktį matomus dangaus kūnus ir išmokome juos atpažinti.
   Nors ekskursija buvo varginanti, baigėsi vėlai naktį, troškimas sužinoti daugiau vedė į priekį. Apsilankę etnografinėje sodyboje–stebykloje, Etnokosmologijos muziejuje ir Molėtų observatorijoje, ne tik pagilinome astronomijos žinias, bet ir susimąstėme, kokia paslaptinga yra mūsų visata ir kiek daug dar neatrasta. Dėkojame fizikos mokytojui ir direktoriui.

Mantas Širkevičius, 4e klasės mokinys

2024 Visos teisės saugomos Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija